Wandeltips baas en hond

Wandeltips baas en hond

Tips voor jouw hond

De Jonge hond: 
De hond moet minimaal 1 jaar oud zijn om mee te gaan op een dogtrekking, Grossglockner/Hohe Tauern week. Start pas met grote of dagtochten als de hond één jaar of ouder is. Dit in verband met het lichamelijke groeiproces van de hond. Redelijkerwijs kunt u aannemen dat de hond qua grootte na één jaar is volgroeid. Bouw dit rustig op. Neem na elk uur wandelen een rustpauze met de hond. Na verloop van tijd kunt u dag- en meerdaagse wandeltochten maken met de hond.

De volwassen hond:
Als je een wandelvakantie gaat doen is een goede voorbereiding voor baas en hond belangrijk.

  • Langzaam de afstanden opbouwen, dus niet in eens hele lange stukken gaan lopen, ga ook eens in de duinen lopen of in het zand. Ook fietsen is een goede training (het liefste met een veilige springer)
  • Naast de fiets moet hij dan in draf hij ontwikkelt namelijk al zijn spieren. In galop is dat niet het geval. Bovendien is de galop veel belastende voor pezen en gewrichten dan de draf, en gaan de kussentjes onder de voetzolen bij de galop sneller stuk dus fietsen met een springer kan een goede training vooraf zijn.
  • De hond rustig laten lopen en niet hard de bergen of heuvels af laten lopen, liever zelfs aan de lijn. Dit is veel beter voor de heupen. Dit zelfde gaat op voor traplopen, langzaam is veel beter voor de heupen.
  • Neem in uw dag rugzak water en voer (bijvoorbeeld brokken) mee zodat de hond onderweg ook wat broodnodige versterking krijgt. (hele kleine porties het is meer een hele kleine snack. Pas ermee op vanwege maagdraaiing)
  • Wanneer de hond volgroeid is, kunt u zelfs overgaan tot het aanschaffen van een ‘hondenrugzak’, verkrijgbaar in de betere buitensportzaken, om eigen water en voer te kunnen dragen. (alleen te adviseren bij trektochten van meerdere dagen. Ook dit moet worden opgebouwd. Vraag bij DWT na hoe je dit kunt opbouwen)
  • Wandel met de hond ‘aan de lijn’ om deze er vast aan te laten wennen, dat hij/zij niet altijd los kan lopen.
  • Tevens is het raadzaam om ook op drukkere punten te gaan wandelen, zoals markten en drukke straten. Hierdoor raakt de hond gewend aan onverwachte geluiden en situaties.
  • Wandel met de hond niet alleen over graspaden en andere zachte paden. Laat de hond ook op harde paden van asfalt en dergelijke wennen, zodat de hond voldoende eelt krijgt op de voetzolen. Bij meerdaagse tochten, wandelingen in rotsachtige gebieden of onder barre weersomstandigheden is het raadzaam de voetzooltjes in te smeren met vaseline ter bescherming. Ook zijn er in de handel speciale ‘sokken’ te krijgen voor honden om de voetzolen te beschermen. Controleer bij lange tochten de manier waarop je hond loopt en z’n voetzooltjes. Let dan op kloofjes en andere beschadigingen.
  • Zorg dat u altijd een klein EHBO setje bij u hebt, zowel voor uzelf als voor de hond. DWT heeft altijd een uitgebreide EHBO set mee.
  • Bij twijfel over de gezondheid van uw viervoeter, kunt u het beste contact op nemen met de dierenarts. Bijvoorbeeld kunt u laten nagaan of de conditie van een oudere hond nog wel goed genoeg is voor een lange afstandwandeling of een meerdaagse wandelvakantie op grotere hoogte. Laat u ons wel weten of er bijzonderheden zijn.
  • Wisselend voer kan maagproblemen veroorzaken dus brengt u voldoende voer mee. Zorg ook dat u de hond ruim 2 uur voor de wandeling eten geeft en het liefste een half portie en laat hem niet te veel in 1 keer drinken als het warm is (dus liever vaker kleine beetjes). Na de wandeling ook weer even een tijd wachten met eten geven en ook weer een klein portie. Dit kan maagdraaiingen voorkomen en vooral bij grote honden een veel voorkomend en gevaarlijk probleem. Loopt u op hoogte met uw hond dan is het belangrijk dat u en uw hond regelmatig drinkt, dit voorkomt bij mensen hoofdpijn en alhoewel we het niet kunnen zien aan de hond, heeft hij op hoogte ook last van de ijle lucht dus hij heeft ook water nodig. Misschien heeft hij geen behoefte maar een klein beetje proberen is al genoeg.

Het is belangrijk dat u hond onder appèl staat, zodat hij/zij geen overlast veroorzaakt in de natuur of andere wandelaars de schrik aanjaagt. Voor baasjes en hun hond is het zeker raadzaam gehoorzaamheidstrainingen te doen bij een hondensport vereniging, hondenschool of via een rasvereniging. Ga er altijd van uit dat u als eigenaar/begeleider iets komt leren. Verwacht niet dat de instructeur uw hond leert luisteren en gehoorzamen. U bent degene die het leert en vervolgens overbrengt aan de hond.

Wandeltips voor u zelf

Wandelen opbouwen 6 weken voor de vakantie.
Probeert u elke dag iets langer te lopen dan u al deed.
Probeer uw spieren op te warmen en wat gymnastiek oefeningen te doen zodat u spieren soepel zijn als u aan de vakantie begint.
Probeer in de weekenden lange wandelingen te maken in duin of heuvelachtig gebied om enigszins te wennen aan stijgen en dalen. Met name de knieën hebben het zwaar te verduren tijdens de afdalingen in de bergen. Wij adviseren u om wandelstokken mee te nemen op uw vakantie. Dit is met een aangelijnde hond erg lastig. Probeer dit tijdens de wandelingen thuis al te trainen zowel voor u als de hond.

Om je conditie op te bouwen voer je eerst het aantal wandelingen (frequentie) en de wandeltijd op en pas daarna de intensiteit (tempo). Je gaat dus beter 3 keer per week op een rustig tempo wandelen dan je 1 keer per week volledig uit te putten zodat je de dag nadien niet meer uit je bed kunt.

Door regelmatig te wandelen wordt je tempo automatisch hoger. Als je lichaam en je hart aan de activiteit gewoon zijn, kun je de intensiteit ook langzaam opvoeren. Let wel op dat je je niet overbelast! Je kunt de intensiteit ook opvoeren door een zwaarder parcours te kiezen (bergen) of een last (rugzak) mee te dragen.

Als je te snel te veel wilt bereiken, krijg je krampen en overbelastings-verschijnselen. Het gevolg is dat de motivatie om terug te gaan wandelen verdwijnt. De raad die wij dan ook willen meegeven is: zorg dat je kunt blijven praten tijdens de wandeling.

Je moet de wandelintensiteit aanpassen aan het doel dat je ermee wilt bereiken. De meeste mensen gaan wandelen voor hun ontspanning en gezondheid en moeten niet aan een hoge intensiteit wandelen. Als je er plezier in krijgt en ook je conditie wilt verhogen, kun je proberen om intensiever te gaan stappen.

Indien u nieuwe bergschoenen heeft gekocht voor deze week dan is het raadzaam deze in te lopen voorafgaande aan de vakantie. (met goede schoenen is het geen must maar wel een goed advies.

Meer informatie is te vinden op de Hiking-site.nl en tweevoeter.nl

Vakantietips

Met de hond backpacken, een rugzak voor de hond 

Het laten dragen van een rugzak door je hond is niet alleen leuk, het is ook handig en het biedt wat extra lichamelijke geestelijke uitdaging aan je hond. Je kan rugzakken voor je hond in allerlei soorten, maten en prijsklasses kopen. Enkele voorbeelden van fabrikanten en verkooppunten van hondenrugzakken zijn; Ruffwear en de Bever zwerfsport.
Bij het kopen van een rugzak zijn wel enkele dingen van belang:

  • De kwalititeit van de rugzak
  • De maat van de rugzak

De maat van een rugzak is belangrijk, anders kan je hond de rugzak niet goed dragen en lichamelijke klachten ontwikkelen (denk maar aan niet goed passende schoenen voor mensen) De meeste rugzakken zijn in verschillende maten te verkrijgen. Om te weten welke maat je moet hebben, moet je vaak de borstomtrek meten van je hond. Op de afbeelding hiernaast zie je hoe je deze kan meten.

  • De extra mogelijkheden van een rugzak

Bij sommige rugzakken kun je de zijtassen eraf halen, zodat je hond alleen een tuig omhoudt. Ook zijn er rugzakken waar een waterzak met slang (soort camelback) in verwerkt zit. Zo zijn er nog verschillende andere mogelijkheden, bedenk van tevoren waarvoor je de rugzak gaat gebruiken en welke eisen je hiervoor stelt aan een rugzak.

Vakantietips


De verschillende fabrikanten zijn er het niet helemaal over eens, maar een hond zou na training zo’n 1/4 a 1/3 van zijn lichaamsgewicht kunnen dragen. Maar belangrijker is gewoon om goed te kijken naar je hond. Zo zullen jonge honden wat energieker zijn en wat meer kunnen dragen dan oudere honden en voor een hond met rugklachten is het dragen van (veel) gewicht sowieso al niet goed. Dus let altijd op of je hond geen last heeft van het gewicht, kan ie nog lekker soepel en vloeiend lopen of rennen?

Voor het wennen en aanleren van het dragen van een rugzak lees hieronder de instructies en tips (in het engels van de fabrikant)

Vakantietips


Bagpacking with your dog

Vakantietips


Determine the correct backpack size. Small dogs’ backpacks usually have two straps, across the front of the chest and around the dog’s body just behind its elbows. Place the measuring tape snugly on or around the dog’s body at these points and record the measurements.

Some small dog backpacks and most large dogs’ backpacks may add a third strap for additional security at the waist. This measurement should be made roughly two-thirds of the way down the length of the dog’s body, right behind the dog’s rib cage.

Determine the style of backpack best suited to your dog. While all dogs tend to benefit from a nonrestrictive, V-style harness front, long-coated breeds with ruffs might incur an additional benefit. According to experienced dog backpackers, short-coated or hairless dogs might benefit from additional padding on the strap, as would hairless dogs or dogs lacking body fat. Toy dogs or dogs new to backpacking might benefit from backpacks made of lightweight fabric. We recommend Ruffwear Packs

Determine which backpack best suits your activity. Unless you will be hiking only in fair weather, then your dog’s backpack should be water-resistant. If you are going to be hiking in areas that might be dark or if you may be out with your dog at night time, add a reflective strip or coating to your dog’s backpack.

Make certain that the straps fit snugly around the dog’s body without rubbing, which might cause sores or calluses. Before taking your dog on long walks or hikes, ensure that the backpack itself sits comfortably on your dog’s body and does not cause unnecessary pain or friction under normal use.

Determine how much weight or gear your dog can carry. Dogs in prime condition and that are used to backpacking are capable of carrying up to 25 percent of their normal body weight over distances; however, expecting your dog to carry so much weight over an extended period might cause your dog to suffer physically. Small dog packs are limited in their capacity, but even such packs can be used to tote collapsible dog bowls and small bottles of water, for example.

Gradually accustom your dog to carrying weight. You should start your dog by asking it to carry an empty pack and gradually add weight until your dog reaches its reasonable carry limit.

Vakantietips


Instructions

Fit your dog with a backpack of the appropriate size and work on getting him accustomed to the idea of carrying a backpack. Getting your dog to carry his own backpack will allow you to bring extra supplies. Make sure that the backpack fits your dog properly and does not restrict movement. Allow your dog to grow accustomed to wearing the backpack with different items inside.

Walk your dog while he wears his backpack. Allow him to become accustomed with different obstacles and paths, such as maneuvering over logs and rocky terrain. Make sure to check your dog’s paws for wear to make sure he is not getting too beat up from the terrain. Make sure your dog is completely comfortable with backpacking before you go for a long hike.

Choose a location for your backpacking excursion. (of course we recommend DogWalkTrail 😉 Some trails, camp sites and natural parks do not allow dogs on the premises. Some places do not allow dogs

Pack for your trip. Make sure that your dog is wearing a collar with up-to-date tags, an information tag with your mobile phone number and a current rabies tag as well. Make sure to bring a first aid kit that accommodates not only you, but your dog as well. Most medications that we take can be given to a dog as well, as long as you know the right dosage. Make sure to bring a sufficient amount of water for you and your dog, as well as a portable bowl. If you intend on being on the trail for more than a few hours, make sure to bring a serving of high-energy food but give them small bits.

Use a leash with your dog, not only for your own and your dog’s safety, but also for the safety of other people. You know better than to stray from a trail, but an off-leash dog will go off course if attracted by a sound or a scent. Use a leash that allows for room to roam without sacrificing the control you need.

Clean up after any messes that your dog makes along the way. The rule of thumb when it comes to hiking is to leave no trace behind.

Take your dog hiking in different areas and on different paths to keep things interesting. Always stick to pre-determined paths rather than wandering aimlessly through a park or campground. Your dog’s feet are sturdy but can

become sensitive to wear and tear on long hikes, so try to avoid dangerous ground covering whenever possible. Prevent your dog from eating or drinking anything found while hiking, as he may become ill as a result.

Tips & Warnings

Keep an eye on your dog throughout the hike, especially if this is a new experience. Make sure that your dog seems alert and energetic. It is time to go home if your dog appears to be lethargic or sluggish.


WANDELSCHOENEN
Hoe sterk, flexibel en goed je dagelijkse schoenen ook zijn, deze zijn niet gemaakt voor wandelingen. Indien je gaat wandelen met gewone schoenen, loop je meer risico op blessures: verzwikkingen, verstuikingen, peesontstekingen, breuken door vallen,… Je voet is dan gewoon niet voldoende beschermd!!! De eerste stap om op een gezonde manier te wandelen, is dus zorgen dat je het juiste schoeisel draagt.

Wie de eerste maal wandelschoenen gaat kopen, heeft meestal de neiging om voor een zwaardere versie te kiezen. Dit heeft voor en nadelen. Een zwaardere schoen biedt meer steun, wat voor ongeoefende stappers interessant kan zijn. Door zijn gewicht is hij echter veel vermoeiender en leidt hij snel tot overbelasting.

Waarop moet je letten: In de eerste plaats moet de wandelschoen steeds aangepast zijn aan het terrein. Hoe ruwer en veeleisender het terrein, hoe steviger de schoen moet zijn! Ook moet de schoen voldoende ondersteuning en stabiliteit bieden ter preventie van blessures aan enkels en knieën.

-In categorie A vindt je de lichte wandelschoen die laag of halfhoog is. Deze is zeer soepel, licht en luchtig en het bovendeel bestaat vaak uit synthetische materialen. De zool is eveneens soepel en uitermate geschikt voor wandelingen op licht terrein en zonder rugzak. Wel opletten voor de waterdichtheid.

-Categorie B omvat de stap- of trekkingsschoen. Hier zit de enkel een stuk steviger en hij biedt meer bescherming tegen het ruwere terrein. De zool is vaak iets stijver maar blijft te licht om langdurig over ruw of rotsachtig terrein te lopen. Ook het bovendeel van de schoen is minder soepel. Sommige wandelschoenen uit deze klasse zijn waterdicht. Ideaal als u moet lopen met rugzak. (te adviseren voor alle dogwalktrail vakanties)

-Schoenen uit categorie C, D en E zijn eerder bergschoenen, bestemd voor het zwaardere werk zoals avontuurlijke bergtochten en alpinisme. Dit is vaak te veel van het goede voor de meeste wandelaars en bovendien niet zonder gevaren. C zou voor de dogtrekking, GG weken en de HoheTauern een mogelijkheid zijn maar ook een B is hier voor geschikt.

Vóór het kiezen van een wandelschoen moet je dus uitmaken voor welk terrein je de schoen wilt gebruiken.

Vakantietips


Tips bij aankoop van wandelschoenen

Pas de schoenen altijd staande. Pas verschillende merken van schoenen; ze mogen niet knellen maar ook niet te breed zijn. Als je de hiel links en rechts kan schuiven, is de schoen te breed. Pas beide schoenen, de grootte van de voet verschilt nogal eens. Loop wat door de winkel. Je merkt vaak pas hoe schoenen zitten als je ze wat langer aan hebt. Duw de tenen vooraan tegen de schoen en zorg ervoor dat je achter aan de hiel nog plaats hebt voor een vinger. Pas de schoenen met de sokken waarmee je normaal gaat wandelen (goede wandelsokken) Zorg dat de hielkap van de schoen voldoende stabiel is. Dit kan je testen door te proberen de hielkap met je duim in te drukken. Dit mag nauwelijks mogelijk zijn. Koop een schoen met een buigpunt onder de bal van de voet. Schoenen met buigpunt onder het midden van de voet zijn niet goed.

Onderhoud van de schoen

Vele wandelschoenen vergen geen echt onderhoud van de bovenlaag. Na een wandeling door de regen of de modder kan het volstaan de schoenen af te spoelen en daarna zachtjes te laten drogen… tenminste, voor de schoenen met een synthetische bovenlaag. Bij schoenen waar leer in verwerkt is, is onderhoud wel noodzakelijk en dit zelfs vrij regelmatig. Leren schoenen dienen met wax ingevet te worden of met een spuitbus of silicone geïmpregneerd. De wax kan best met de vingers aangebracht worden, de lichaamstemperatuur zorgt er immers voor dat de was snel en heel wat gemakkelijker in het leer dringt. Door het invetten blijft het leer soepel en zacht en gaat het geen barsten vertonen. Een tweede belangrijke reden om leren schoenen regelmatig (3 tot 5 keer per jaar) te waxen of te impregneren, heeft te maken met de waterdichtheid. De wax, silicone of ander impregnatiemiddel dringt in de poriën van het leer en maakt de schoen waterdicht. Ook de binnenzijde van schoenen dient schoon gehouden te worden, vooral om de ademende werking van het waterdicht membraan te stimuleren. Gebruik hiervoor lauw water en een zachte zeep. Op die manier worden de poriën geopend en krijgt het vuil een uitweg. Droog de schoenen door er absorberend papier, b.v. keukenpapier, in te stoppen. Stop er geen kranten in want de inkt van de krant komt zo in de poriën terecht en het effect van het schoonmaken gaat zo weer verloren. Droog schoenen zeker NOOIT bij een rechtstreekse warmtebron, zoals de open haard of de verwarming, want door te snel drogen ontstaan barsten in het leer en dan heb je een nieuw paar nodig.

Vakantietips


Kleding

Indien u in de bergen onderweg bent is het praktisch om gekleed te gaan in meerdere dunne lagen kleding. Deze lagen kunnen naar gelang weersomstandigheden en de mate van activiteit aan en uitgetrokken worden. Het is belangrijk dat al deze kledinglagen de lichaamswarmte (zweet) naar buiten toe door kunnen geven van laag naar laag. Zodoende kunnen alle lagen in rust snel drogen en zodoende blijf je droog en dus warm.

Laag 1: thermisch ondergoed waarbij met name het shirt dus van een sneldrogend en niet vochtvasthoudend materiaal moet zijn. .

Laag 2: Fleece of dunne softshell. Deze lagen zorgen voor warmte maar geven ook het vocht door naar buiten. Fleece is niet wind en waterdicht maar wel warm, softshell is minder warm maar houdt de eerste bui wel tegen (dit is dus wat anders dan waterdicht) en is wel winddicht.

Laag 3: Dikkere softshell of een hardshell. Deze laag beschermt voornamelijk tegen wind en water. Een dikkere softshell geeft warmte en beschermd langer tegen regen en heel behoorlijk tegen wind. Een hardshell jas geeft geen warmte maar beschermd uitstekend tegen regen en wind. Een goede hardshell jas is waterdicht maar ademt. Deze jassen hebben een Gore-Tex of zoals bij Bergans Dermizax laag. Bijna alle topmerken verkopen ook goedkopere varianten hierop, deze functioneren voor dagtochten vaak prima. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de gewone en vaak goedkope regenjassen. Deze zijn vaak wel heel behoorlijk waterdicht maar ademen niet waarbij je dus van binnenuit nat wordt. Bij DogWalkTrail verkopen we niet de dure Dermizax variant maar wel de goedkopere en ook water en winddichte doch ademende variant.

Goede schoenen en natuurlijk goede wandelsokken zijn net zo belangrijk.

DogWalkTrail werkt sinds een aantal jaren met Bergans of Norway

Bergans het grootste buitensportmerk in Noorwegen, ontwerpt uitrusting die niet alleen uiterst betrouwbaar is, maar ook zeer fraai. Bergans wordt gerekend tot één van de buitensport topmerken.

We verkopen de Bergans kleding voor een zeer scherpe prijs (onder de adviesverkoopprijs) echter uitsluitend aan gasten die bij DogWalkTrail, of de MountainChalets hebben geboekt. De kleding is uitsluitend in Oostenrijk te koop.

Vakantietips


Inpakken van de rugzak en hoe draag ik een rugzak

Vakantietips


Menig rugzak is ingedeeld in 3 compartimenten. In het onderste compartiment plaats je, je lakenzak, ondergoed, sokken en andere lichte artikelen. Stop je kleren in het middelste compartiment, van je rug af. Wanneer je zware spullen als een tent, jas en eten mee hebt plaats deze dan in het middelste compartiment dicht tegen je rug aan, boven aan je schouders.

Plaats kleine artikelen die je vaak gebruikt in het bovenste compartiment. Denk hierbij aan een EHBO-set, reperatiesetje, hoofdlampje, pen, papier en persoonlijke verzorgingssetje. In de zijvakken kun je je zonnebril kwijt, net als zonnebrandcreme, repen, kaart, kompas en water. Wanneer je een waterzak hebt, dan zit deze in de rugzak tegen het rugpand aan. Let bij het vullen van de zijvakken erop dat in beide vakken ongeveer evenveel aan gewicht in zit. Dit voorkomt dat je niet in balans bent.

Materiaal lijst 35 liter rugzak

  • Eten/snack
  • Fles
  • Waterdicht jack
  • Waterdichte broek
  • Extra isolatiekleding (fleece)
  • Muts en handschoenen
  • Hoofdlamp
  • EHBO-set
  • Wandelstokken
  • 1 liter drinkzak/of fles
  • Bivakzak
  • Kaart en kompas
  • Navigatie (GPS)

Totaal gewicht 6,5 kg

Vakantietips

25 liter rugzak

Een rugzak van 25 liter is ideaal voor een dagtocht in voorjaar, zomer en najaar. Hoewel je met extreem lichtgewicht materiaal een heel eind komt, krijg je een extra winterjack er meestal niet in, zodat je zo´n rugzak niet het jaar rond zult gebruiken. De maat leent zich ook goed voor het klimmen van routes van meerdere lengtes, hoewel een klimtouw tijdens de aanloop meestal buitenop zal moeten worden gedragen.

Materiaallijst 25 liter:

  • Eten/snack
  • Waterdicht jack
  • Waterdichte broek
  • Extra isolatie (fleece)
  • Muts en handschoenen
  • Hoofdlamp
  • EHBO-set
  • Wandelstokken
  • 1 liter drinkzak/fles
  • Kaart en kompas
  • Navigatie (GPS)

Totaal gewicht 5 kg

Vakantietips

Materiaal lijst 40 liter

  • Lchtgewicht tweepersoons tent
  • Zomerslaapzak
  • Lichtgewicht isolatiematje
  • Extra isolatiekleding (fleece)
  • Muts & handschoenen
  • Lichtgewicht waterdichte kleding
  • Ttitanium pannenset
  • Brander
  • Brandstof
  • EHBO
  • Kaart & kompas (navigatie)
  • Llichtgewicht lamp
  • 1 liter drinken
  • Voedsel voor twee dagen
  • Trekkingstokken

Totaal gewicht slechts 9 kg, samen met je lichtgewicht rugzak van ongeveer 40 liter weegt dit totaal net 10 kg!

Vakantietips

Hoe groot moet mijn rugzak zijn?

Er zijn veel rugzakken in meerdere maten.

Vooral bij de grotere rugzakmodellen (met een inhoud van meer dan 50 liter) is je lengte -beter gezegd je ruglengte- vaak bepalend voor de uiteindelijke keuze van een specifiek model en dus voor het exacte volume van je rugzak.

Plezier in je tocht staat voorop. Een last van 20 of zelfs 30 kilo is voor je rugzak niet teveel, maar wil jij er de hele dag mee sjouwen? Mijn advies is altijd kritisch te blijven op wat je meeneemt en je af te blijven vragen hoeveel je mee wilt, kunt of mag dragen.

Het volume van je rugzak is vooral afhankelijk van de activiteiten die je wilt gaan doen met de rugzak. Daarom onderstaand een overzicht van de verschillende soorten rugzakken en de activiteiten waar ze vooral voor bedoeld zijn.

Hiking rugzak van 45 (+10) liter

Een hiking rugzak van 35 tot 45 (+10) liter is vooral geschikt voor de volgende activiteiten:

  • Meerdaagse huttentrektochten
  • Bergwandelen
  • Extreem lichtgewicht kamperen
  • Langeafstandswandelpaden zonder kamperen
  • Trekking zonder kamperen, randonnée
  • Multi-adventure

Hiking rugzak of dag rugzak van 15 tot 35 liter

Een hiking rugzak of dag rugzak van 15 tot 35 liter is vooral geschikt voor de volgende activiteiten:

  • Hutten aanlopen
  • Dagwandelingen
  • Multi adventure
  • (mountain-) biking
  • Algemeen vakantiegebruik

Dagelijks gebruik.

Vakantietips

Soorten rugzakken (bron vermelding: tweevoeter.nl)

Rugzakken zijn er in (enkele) soorten en (heel veel) maten. De inhoud van de rugzak wordt altijd gemeten in liters. Hoeveel liter je nodig hebt, hangt vooral af van wat voor wandeltocht je gaat maken.

  • Bestemd voor dagtochten. De inhoud is meestal 20 tot 30 liter. Prijzen variëren van 10 tot 100 euro.
    In de kleinste dagrugzakjes kun je niet veel meer kwijt dan regenkleding en wat eten en drinken, in de grotere passen bijvoorbeeld ook een extra trui en een fotocamera. Een dagrugzakje heeft altijd twee schouderbanden en meestal geen (of alleen hele dunne) heupbanden. Je draagt het hele gewicht dus op je schouders. Wie snel schouderklachten krijgt, kan overwegen om een weekendrugzak met heupbanden aan te schaffen.
  • toerrugzak
    Bestemd voor weekendwandelingen en huttentrektochten. De inhoud is doorgaans 40 tot 50 liter. Prijzen variëren van 75 tot 200 euro.
    Behalve de benodigdheden onderweg kun je wat extra eten, een toilettas en een slaapzak meenemen. Toerrugzakken hebben naast schouderbanden ook heupgordels. Je draagt meer bagage dan met een dagrugzak, maar omdat het gewicht vooral op je heupen rust, valt het verschil doorgaans erg mee.
    Een variant hierop is de klimrugzak. Deze wordt gebruikt door klimmers en toerskiërs en heeft extra bevestigingspunten voor pickels, touwen en ander materieel.
  • trekkingrugzak
    Bestemd voor meerdaagse trektochten met de tent. De inhoud is meestal rond de 60 liter, bij langere trektochten zelfs tot 75 liter. Prijsindicatie: 100 tot 300 euro.
    Een trekkingrugzak is niet alleen groter dan een toerrugzak, maar heeft ook dikkere heupbanden en meer verstelmogelijkheden.

Als je zeker weet dat je nooit wandeltrektochten met een tent zult maken, dan is een toerrugzak een goede keuze. Hiermee kun je ook prima dagtochten maken.

Wie wél graag stevige tochten maakt, zal meestal uitkomen op een combinatie van dagrugzak en trekkingrugzak. De trekkingrugzak is ook best te gebruiken voor weekenden en huttentochten. Zo heb je voor iedere tocht wel een rugzak.

Belangrijke criteria voor de keuze van een goede rugzak:

  • Zit de rugzak lekker? (je moet hem immers de hele dag gaan dragen)
  • Heeft de rugzak stevige gepolsterde heupbanden? (het meeste gewicht rust daarop)
  • Is het een goed merk? (goedkope rugzakken gaan minder lang mee)
  • Heeft de rugzak goede verstelmogelijkheden? (belangrijk voor de gewichtsverdeling en extra stabilisatie)
  • Bescherming tegen regen
  • Sommige fabrikanten beweren dat hun rugzakken waterdicht zijn. Geloof er maar niets van. In het gunstigste geval zijn ze waterafstotend en bij langdurige regenafval gaan ze hoe dan ook lekken. Voor langere tochten in regenachtige gebieden is het raadzaam om een extra regenhoes te kopen. Zo’n hoes weegt maar een paar honderd gram.
  • Nog een handige tip: pak al je bagage in plastic tassen in. Zo voorkom je dat je kleren en je slaapzak nat worden als het regent of als je waterfles per ongeluk open raakt. Bovendien vind je zo veel sneller je spullen terug.
  • Hoeveel mag een rugzak wegen
  • Een dagrugzak zal niet veel meer dan 5 tot 7 kilo wegen, bij toerrugzakken moet je rekenen op rond de 10 kilo en bij trektochten op 12 tot 18 kilo. Een vuistregel luidt: je rugzak mag niet meer wegen dan 20% van je lichaamsgewicht. Een mooie formule, maar de meeste trekkers zullen dit streefgewicht bij stevige trektochten met kampeerspullen en eten niet halen.
  • Hoe licht of zwaar een rugzak ook is, het is altijd een kwestie van wennen. Doorgaans zijn de eerste dagen het zwaarst. Als je een goede rugzak hebt, niet te veel bagage hebt en die elke dag goed inpakt, zul je merken dat het lopen na een aantal dagen steeds gemakkelijker gaat.

Een te zware rugzak zal echter nooit wennen. Te veel bagage kan leiden tot knieklachten of andere blessures. Vooral afdalingen kunnen een aanslag betekenen op je knieën, met name bij een verkeerde looptechniek. Wie ondanks alle voorzorgen toch last blijft houden van pijnlijke knieën, kan overwegen om telescoopstokken te kopen (verkrijgbaar bij buitensportwinkels).

Een rugzak inpakken

2 tips

Vakantietips

Een goed ingepakte rugzak is bijna net zo belangrijk als goed zittende schoenen. Vooral bij lange afstanden kan een slecht gepakte rugzak slopend zijn.

Tip 1: De vuistregels zijn:

  • de zware dingen (bijvoorbeeld water) zitten bij voorkeur zo dicht mogelijk tegen je rug aan, zodat het zwaartepunt van de rugzak bijna recht boven je heupen komt;
  • dingen die je onderweg nodig hebt, zoals regenkleding, water en andere dingen, moet je er snel uit kunnen halen, zonder de hele rugzak te ontladen.
  • Dingen vast zetten/pakken zodat het niet van links naar rechts kan vliegen

De meeste trekkingrugzakken zijn ingedeeld in een groot bovencompartiment en een wat kleiner ondervak, en hebben daarnaast nog een apart bovenvakje. In het ondervak kun je bijvoorbeeld je lakenzak en eventueel hondenfleece. Afhankelijk van de grootte van het ondervak kun je er nog wat losse dingen aan toevoegen, bijvoorbeeld kleding of toiletartikelen.

Het bovenste compartiment vul je verder met kleding. Probeer de zwaarste dinge zo veel mogelijk tegen het rugpand aan te schuiven. Tenslotte een fotocamera, fleecevest, waterfles, zodat je die gemakkelijk bij de hand hebt.

Het bovenvakje is handig voor bijvoorbeeld topografische kaarten, zonnebril, gsm en andere kleine dingen. Soms past hier ook een ‘self-inflating’ matje in. Stop hier geen zware voorwerpen in, anders komt het zwaartepunt van je rugzak een stuk hoger te liggen en ben je minder stabiel bij steile beklimmingen of afdalingen.

En dan de laatste stap: leg je rugzak op de grond met het rugpand onder. Pers met je knieën de bagage zo plat mogelijk (aangenomen dat er geen kwetsbare voorwerpen in zitten) en sjor de compressiebanden aan de zijkant strak aan. Hiermee komt het zwaartepunt weer een stuk dichter bij je rug te zitten. Vooral niet te voorzichtig zjn, een goede rugzak kan best wat hebben.

Verder is de verleiding groot om allerlei spullen aan de buitenkant op te hangen, omdat ze niet goed erin passen of omdat je ze bij de hand wilt houden. Doe dit zo bij voorkeur alleen met handdoeken of natte kledingstukken die nog moeten drogen. Voorwerpen die aan een touwtje bungelen lopen bepaald niet lekker. Bovendien blijf je er snel aan haken en maakt het bungelen zoveel geluid dat dieren op de vlucht slaan.

Zit je rugzak tijdens het lopen toch niet prettig? Als enig experimenteren met verstelriempjes niet helpt, dan kun je eens proberen om je rugzak op een andere manier in te pakken. Vaak doet dat wonderen.

Tip 2: Hoe pak ik de rugzak in: (bron info: Petra Strijdhorst, redactie ANWB)

Vakantietips

Een goed ingepakte rugzak van 15 kilo voelt maximaal aan als 10 kilo. Een slecht ingepakte rugzak van 15 kilo voelt minimaal aan als 20 kilo. Tien tips om die 10 loze kilo’s niet te hoeven tillen.

Op je heupen

Je rugzak hangt aan je schouders en duwt op je heupen. Het is het meest comfortabel als het meeste gewicht op je heupen terecht komt. Dit doe je door zware spullen zo dicht mogelijk tegen je rug aan te dragen, tussen je schouders en je heupen in.

Net boven je kont kunnen nog middelzware spullen. Daaronder en daarachter gaan de lichte spullen, zoals een eventuele slaapzak/lakenzak. Achter de zware spullen weer lichte/middelzware spullen (eten/reservekleding) en bovenop middelzware spullen.

Aansnoeren

Zit alles erin? Aantrekken die compressiebanden! Zo zorg je dat al het gewicht dichter op je lijf komt. Hoe minder de rugzak naar achter hangt (aan je schouders) hoe meer gewicht er weer op je heupen terecht komt. Finetunen doe je door de loadlifters bovenop de schouderbanden losser of strakker te zetten en door de zijkanten van de heupband aan te trekken of losser te zetten.

Onderweg variëren is het lekkerste. Bij stijgen zet je het gewicht meestal zo dicht mogelijk tegen je lijf aan, bij dalen mag het wat losser.

Evenwicht

Links wat zwaars, betekent dat je rechts ook wat zwaars moet stoppen. Uit evenwicht lopen levert gegarandeerd blessures op. Meestal betekent het dat je moet herpakken als je iets uit je rugzak haalt of er iets instopt.

Niet schuiven

Zorg ervoor dat je rugzak vol is. Wanneer je alleen een grote rugzak hebt en maar weinig wilt meenemen, snoer je de compressiebanden strak aan.

De spullen moeten zo veel mogelijk over de volle lengte van je rugzak verdeeld zijn. In halfvolle rugzakken gaan je spullen schuiven. Dat loopt sowieso al belabberd. Je zorgvuldig opgebouwde evenwicht ben je ook kwijt als de verdeling verandert.

Vaste plek

Voor je eigen gemak: geef alles een vaste plek. Eindeloos zoeken naar je lunchpakket is lastig, EHBO kit kwijt kan desastreus zijn.

Bij de hand

Als je weet dat je regenjas of EHBO kit onder je slaapzak in het zakje met de tentharingen bij de goed dichtgeknoopte tas met niet-vergeten-spullen zit, zorgt dat alsnog voor lastige situaties.

Bedenk goed wat je onderweg nodig zou kunnen hebben en zorg dat je daar makkelijk bij kunt. Label bij voorkeur alle verpakkingen met wat erin zit.

In zakjes

Stop alles zoveel mogelijk in waterdichte zakjes. (Onverwachte) regen blijft zo buiten, maar de schade blijft ook beperkt bij openspringende flessen, waterzakken en tubes in je rugzak.

Zo min mogelijk erbuiten

Alles wat buiten je rugzak hangt, bungelt eerder en gaat sneller kapot dan spullen die in je rugzak zitten. Geklingel klinkt de eerste kilometers misschien nog lieflijk en gezellig. Na vijftien kilometer zijn er weinig wandelaars die het nog kunnen waarderen.

Licht, lichter, lichtst

Het maximum dat je als ongetrainde loper aan gewicht kunt meedragen is ongeveer 1/4 van je lichaamsgewicht. Probeer als je onervaren bent, ongeacht hoeveel je weegt, niet meer dan 12 tot 15 kg mee te nemen. Ben je geoefend wandelaar (met rugzak) dan kun je wel 1/3 van je lichaamsgewicht dragen.

Vakantietips Vakantietips
Vakantietips

Vakantietips
Vakantietips

Vakantietips
Vakantietips

Vakantietips
Vakantietips

Vakantietips

Hoe draag je een rugzak

Op het eerste gezicht is dat nogal wiedes: hang ‘m om je schouders, trek de heupband aan en lopen maar. Maar de praktijk is minder eenvoudig. Een fout die veel onervaren trekkers maken is dat ze de rugzak te veel op hun schouders laten rusten.

Een betere methode om je rugzak om te doen:

  • pak de rugzak en hang hem om je schouders,
  • trek je schouders zo hoog mogelijk op,
  • trek dan jeheupband zo strak mogelijk aan,
  • laat je schouders weer zakken.

Als je dit goed doet, heb je maximale bewegingsvrijheid voor je schouders. Als ze nu echter nog iets naar achteren worden getrokken, dan heb je waarschijnlijk de rugzak niet goed ingepakt of de compressiebanden niet genoeg aangehaald (zie boven).

De rugzak dient strak tegen je rug te liggen en de zware dingen moeten tegen je rug aan rusten. Leg je tijdens het laden de rugzak met de banden op de grond verdeel je de zware zaken over de onderkant (kant van de banden) Daarboven doe je dan lichter materiaal.
Zorg er wel voor dat bij die zware spullen en geen uitstekende delen in je rug prikken.

Het kan ook zijn dat het model van de rugzak of de ruglengte niet aansluit bij je lichaam.

Vakantietips

(altijd de heup band dicht doen en niet los zoals ik op de foto)

Gebruik van wandelstokken

Vakantietips

Het lopen met wandelstokken is voor de meeste mensen in het begin wennen. Het lopen meet één stok gaat nog wel, maar met twee stokken is het toch even anders. Ik ga zelf hier steeds uit van het wandelen met twee stokken. Dit omdat ik zelf ook met twee stokken loop, de meeste mensen met twee stokken fijner lopen en omdat ik denk dat het lopen met twee stokken beter is dan met één stok te lopen.

Het vasthouden van de handgrepen
Veel mensen denken dat je de handgrepen van een wandelstok flink stevig moet vasthouden om op die manier beter kracht te kunnen zetten. Niets is echter minder waar. Beter is het om juist heel los je vingers om de greep te plaatsen en de polsband en je polsen het werk te laten verrichten. Op die manier kun je de stokken makkelijker plaatsen en daarnaast is het veel minder vermoeiend. Tevens bevordert het knijpen van de handgreep zweethanden, waardoor het vasthouden van de wandelstok minder aangenaam wordt.

Lopen over vlak land
Bij het lopen over vlak land denken veel mensen al meteen dat wandelstokken overbodig zijn. Toch kunnen ze ook hier hun diensten bewijzen door de zware ading van een rugzak minder op de benen en knieën te laten rusten.
Bij het lopen over vlak land zet je de stokken steeds net andersom neer dan de voeten. De rechterstok gaat dus naar voren met de linkervoet en de linkerstok met de rechtervoet. Zorg ervoor dat de hoek van je ellebogen ongeveer 90 graden bedraagt, een rechte hoek dus.

Bergopwaarts lopen
Als je bergopwaarts loopt kun je de stokken beter een beetje korter maken. Op die manier kun je je rug namelijk recht houden en de stokken voor je uit op de grond plaatsen. Als het echt steil is, dan kun je er ook voor kiezen om steeds beide stokken voor je uit op de grond te zetten en je middels je armen/polsen naar boven te duwen. Op die manier heb je minder last van de knieën of je rug tijdens het klimmen.

Bergafwaarts lopen
Als je bergafwaarts loopt, dan doe je er goed aan om je stokken juist een beetje langer te maken. Als je ze vervolgens voor je uit zet, kun je toch gewoon met een rechte rug blijven lopen. Sommige mensen houden de stokken liever kort om vervolgens een beetje naar voren gebukt te lopen, maar dat is een kwestie van wat je zelf het fijnste vindt lopen.

Traverseren langs een niet te steile bergwand
Als je aan het traverseren (horizontaal bewegen) bent langs een niet te steile bergwand, dan kun je ervoor kiezen om met een korte en lange wandelstok te lopen. De korte gebruik je aan de hoge kant van de berg, de lange stok aan de lage kant van de berg. Als je slechts één stok gebruikt, gebruik deze dan aan de hoge kant van de berg. Op die manier hoef je namelijk niet bang te zijn dat je valt als de stok plotseling wegschiet of inschuift.

Vakantietips


Het weer

U kunt alvast het weerbericht in Oostenrijk checken op: www.wetter.at (de regio is Salzburgerland en stad Zell am See voor beneden in het dal en voor in de bergen eerst Bergwetter selecteren dan regio Karnten en dan Groβglockner.

Let wel u krijgt in dat geval de weersvoorspelling en temperaturen van het hoogste punt van het Groβglockner gebied. Het overgrote deel van de week bevinden wij ons op lagere hoogte) Let wel: Het weer is grillig. Het kan dus ook zijn dat er in de ochtend van de dag een ander weerbericht wordt afgegeven dan de dag ervoor dus wees hier voorzichtig mee als u zelf op stap gaat. Ga nooit zonder regenkleding en warme kleding op stap. Ook niet als het een prachtige dag lijkt te worden. Het weer in de bergen kan in een hele snelle tijd omslaan. Onderkoeling is een van de meest voorkomende ongelukken in de bergen.

Vakantietips Vakantietips

Voor en Tegens van verschillende gordels

Vakantietips


Zoals beloofd zou ik na aanleiding van een topic op facebook een samenvatting geven van onze ervaringen met de heupgordels die wij de afgelopen 13 jaren gebruikt hebben. Onze gasten lenen als ze bij DogWalkTrail komen vaak een gordel. Ruim 85% van onze gasten probeert het uit en vind het prettig. Een deel komt zelf al met een gordel naar DWT en een klein aantal gasten vind het toch prettiger met de honden riem in de hand. Wij gebruiken de gordel op wandelingen waar het niet verantwoord is om de hond los te laten. Dit zijn sommige rode en alle zwarte wandelingen. Dit zijn  dus ook de situaties waar wij de gordels gebruiken en dat kunnen andere situaties zijn dan waarin u zelf de gordel gaat gebruiken. Hou dit dus in gedachten.

Voor alle duidelijkheid. Het is niet de bedoeling een discussie aan te gaan. Dit zijn onze ervaringen en de ervaringen van onze gasten.

In ons geval zijn er meerdere redenen om meerdere gordels te hebben. Maar dat is natuurlijk niet de opzet van iedereen. Ik denk dat er een heleboel gordels zijn die in iedere situatie weer anders te gebruiken zijn. Het hangt er van af wat je met de hond wilt gaan doen.

Waar gaan wij vanuit:

  • Honden die heen en weer voor je uit lopen over de meest smalle paden of onregelmatige paden.
  • Honden die trekken en zeer sterk zijn
  • Ook hebben we te maken met warm weer of koud weer
  • Mensen die wat sneller last hebben van hun rug.
  • Hoe groot is de rugzak die je bij je draagt op een dag wandeling of zelf op een trektocht
  • Dat mensen graag hun handen vrij willen hebben voor bijvoorbeeld fotograferen, een stok vasthouden of zichzelf te ondersteunen als ze ergens op willen klimmen dus hun beiden handen vrij willen hebben voor andere dingen dan de hond vast houden.
  • Als je naar deze redenen kijkt dan krijg je ook een verschil in gebruik van gordels.
  • Mijn idee is dat wanneer je al deze dingen hierboven niet doet of als die niet van toepassing zijn, dat iedere gordel te gebruiken is.
  • Toch even een opsomming van de gordels die wij tijdens onze weken, weekenden en dagen gebruiken bij DogWalkTrail

Trixie elastische heupgordel:

Deze elastische band is compleet uitgerust met zakjes voor poep, koekjes en andere kleine dingetjes. De band is volledig van elastisch materiaal

Voordeel: Hij is heel dun dus zit bij een rugzak niet in de weg. Voor kleine honden die niet trekken een prima alternatief.

Nadeel: Wat onze ervaring is, is dat het elastiek niet prettig is. Je krijgt teveel rek waardoor je een jojo effect krijgt. Nogmaals dit is onze ervaring en die van onze gasten maar dit kan heel persoonlijk zijn. Een hond met meer dan 40 kilo mag je niet aan de gordel hangen.

Vakantietips

Vakantietips
Vakantietips

Vakantietips

Trixie Neopreen gordel:

Vakantietips

Trixie buik gordel van Neopreen smalle heupgordel voor kleine honden.

Voordeel: smal zodat hij goed ergens onder kan, zacht materiaal

Nadeel: kan gaan draaien en knellen als je hond erg trekt of als hij ergens onder zit.

Trixie Neopreen gordel breed:

Vakantietips

Trixie buik gordel van Neopreen brede heupgordel voor middel en grote honden.

Nadeel: door de neopreen zweterig materiaal, geen vertrouwen in de kleine dunnen ringen die aan de straps zitten. Ik doe de karabiner dan door de lussen.  We durven er geen zware honden aan te doen.

Voordeel: zacht materiaal, kan goed onder een rugzak. Hij wordt geleverd met een flexibele lijn en is niet duur. Voor deze prijsklasse een prima gordel die wij ook veel uitlenen aan onze gasten.

Heupgordel smal:

De volgende 2 hebben we tot nu toe veel gebruikt en heeft ons altijd goed geholpen tijdens de wandelingen.

Vakantietips

Deze heupgordel komt oorspronkelijk uit de sledehondenwereld en ook deze gordel gebruiken wij bij DWT al jaren. Er zit een ring aan de voorkant, daar kunt u met een karabiner de riem aan bevestigen.

Voor en nadelen bij de DWT wandelingen:

Voordelen: Voelt erg prettig aan vanwege de gewatteerde dikke vulling, Hij is niet zo breed dus minder snel zweten dan bij de brede banden. Bij sterke honden en natuurlijk bij sledehonden is het een ideale heupgordel vanwege zijn dikke zachte vulling.

Nadelen: Met een rugzak om kan de band vervelend zitten. Stiksel gaat bij veelvoudig gebruik los zitten op sommige punten. Wij gebruiken ze al jaren in weer en wind en lenen ze aan veel gasten uit dus dat is het misschien niet helemaal vreemd dat het stiksel los gaat. Je kunt alleen de honden voor zetten dus niet aan de zijkant omdat daar geen ringen zitten.

Heupgordel breed:

Vakantietips

Ook deze heupgordel komt oorspronkelijk uit de sledehondenwereld en ook deze gordel gebruiken wij bij DWT al jaren. De brede gordel geeft meer steun in de rug en is ook door zijn dikke vulling erg comfortabel. De 2 ringen zitten bij de brede gordel aan 2 verlengde stukjes band. Daar kunt u met een karabiner de riem aan bevestigen.

Voor en nadelen bij de DWT wandelingen:

Voordelen: Voelt erg prettig aan vanwege de gewatteerde dikke vulling, geeft steun aan de rug als de hond veel trekt. Bij sterke honden en natuurlijk bij sledehonden is het een ideale heupgordel vanwege zijn brede zachte band.

Nadelen: Het is erg warm vanwege de brede band dus gaat snel zweten. Met een rugzak om kan dit vervelend zitten. Stiksel gaat bij veelvoudig gebruik los zitten op sommige punten. Wij gebruiken ze al jaren in weer en wind en lenen ze aan veel gasten uit dus het is misschien niet helemaal vreemd dat het stiksel los gaat. Je kunt alleen de honden voor zetten dus niet aan de zijkant omdat daar geen ringen zitten.

Heupgordel Canadog

Vakantietips

De grootste favoriet sinds vorig jaar is de heupgordel van Candadog

Eigenlijk is deze gordel speciaal gemaakt voor de canicross. Hij is gemaakt van waterafstotende stof van goede kwaliteit. Hij heeft een tasje, reflecterende tape en een waterfleshouder. Hij heeft 2 extra haken aan de zijkant voor poezak tasjes of andere tasjes en voor heeft hij 2 straps waar je de karabiner aan vast maakt met de lijn

Voordelen: Hij  geeft steun aan de onderrug, zachte fleece aan de binnenkant, hij is heel plat waardoor hij onder een rugzak goed te dragen is, de waterfles houder kun je gebruiken als je geen rugzak draagt, 2 ringen aan de zijkant en een met straps aan de voorkant zodat je meerder honden mee kunt nemen.

Nadeel:  Zou warm kunnen zijn in de zomer maar wij hebben alleen nog maar in de winter en nazomer gebruikt en kunnen testen dus kunnen dat niet met zekerheid zeggen.

Kortom volgens ons een goede gordel voor onze DWT wandelingen

HFB van de Roedelmethode ®

Mag niet ontbreken als je meerdere gordels wilt gebruiken.

Vakantietips

Ik ga niet uitweiden over het gebruik van de handsfree in verband met de roedel want dat is iets wat de roedel jullie precies kan  uitleggen. (zie stukje van de Roedel site hieronder) Gebruik je hem als niet roedelaar staan de voors en tegens op een DWT wandeling eronder.

Eigenlijk worden er in de Roedelmethode®, de natuurlijke opvoeding van je hond, slechts twee ‘correctiemiddelen’ gebruikt; je eigen geur en lichaamstaal als reactie op de geur- en lichaamstaal van de hond. Wel is het mogelijk om hulpmiddelen te gebruiken, om het proces van natuurlijk overwicht op je hond te helpen versnellen.

Vakantietips

Geregistreerd te Utrecht 24-7-1996 nr. 4.617.915.1

De Hands-Free-Belly

De Hands-Free-Belly (HFB) is ontstaan en ontwikkeld vanuit de unieke eigen methode van De Roedel. Deze riem draag je om het middel. De stevig bevestigde ringen, waaraan de hondenlijn wordt vastgeklikt, zitten links, rechts en voor op de riem.

Waarom deze speciale lijn?
Een hond is zeer gericht op het lichamelijke overwicht dat jij als baas op hem heb en je moet dit waar kunnen maken. Met de riem rond je middel sta je letterlijk steviger in je schoenen. Je hond ervaart dat nieuwe ‘fysieke’ overwicht onmiddellijk en reageert hier direct op! Bovendien heb je je handen vrij. Dit heeft eenvoudige praktische voordelen, zoals bij het winkelen of het lopen met een kinderwagen. Maar van groter belang is de invloed van dit ‘handen-vrij’ op de natuurlijke opvoeding van je hond!

In de natuurlijke opvoeding ligt het accent voor een groot deel op het lichamelijke contact en op het opbouwen van een lichamelijke band tussen baas en hond. Dankzij de HFB kunt je je handen, optimaal benutten. Je kunt je hond markeren, masseren, betasten en lichamelijk ‘overheersen’, zonder steeds met de hondenriem in de knoop te komen.

Tekst hierboven legt al uit wat de voordelen zijn van de HFB. De voordelen bij DWT zijn:

Voordelen  bij de DWT wandelingen:

Hij is smal dus bij warm weer is hij lekker “luchtig” zogezegd. Je hebt ringen links, rechts en voor dus je kunt de hond verplaatsen of meerdere honden op verschillende plekken vast zetten. Je kunt precies voelen wat je hond doet.

Tegens bij de DWT wandelingen:

Als je hem om je middel hebt bij warm weer met een dun shirt en je hond trekt dan kan hij onaangenaam
aanvoelen om je middel.

Veel van onze DogWalkTrail medewerkers waaronder ik zelf hebben deze gordel erbij. Inmiddels ook vele
DWT gasten dus neem even een kijkje op de site www.deroedel.com

Rauw vlees op reis bij DogWalkTrail

Vakantietips


Sinds maart 2013 heeft Zell am See nu ook een dierenwinkel die Barf verkoopt. Nog steeds staat dit in de kinderschoenen dus is het nog steeds noodzaak dat jullie van te voren door geven wat jullie nodig hebben. Voordeel is wel dat je nu meer dan 7 kilo kunt bestellen.
Al het vlees wordt geleverd in diepgevroren kilo verpakkingen sommige zijn compleet met groenten en fruit waarvan 80% vlees en 20 % groenten en fruit. Als service naar de DogWalkTrail gasten kunnen wij rauw vlees op voorbestelling leveren tijdens de vakantie in Oostenrijk.

Onze vriezer opslagcapaciteit is echter nog steeds beperkt dus hebben wij nog wel de volgende “regels” voor het bestellen van rauw vlees.

  1. A) Er kan maximaal 12 kilo verpakt gemalen vlees per week besteld worden. (het overige voer kunt u zelf aan te vullen met vlees van de slager, brok of vanzelfsprekend uw eigen alternatief of u probeert zelf in de winkel in Zell am see nog wat extra vlees te krijgen.
  2. B) Jullie kunnen helaas geen keuze opgeven van vleessoort maar wel zullen we natuurlijk zoveel mogelijk verschillende vlees soorten geven. De winkel heeft ook niet elke keer alles op voorraad en we krijgen dan nog een deel uit Salzburg dus we kunnen iedere maand weer kijken wat we hebben.
  3. C) Prijs per kilo is iets duurder geworden  € 7,50 per kilo en 1 malig € 5,00 per bestelling voor de opslag en rijkosten.

Vleessoorten kunnen zijn:

Een kippenvlees mix, mix van verschillende soorten vlees in 1 verpakking, pens, hart, eend, geit en rund. Heeft u hond een allergie voor bepaald vlees dan moet u dit even aangeven.

Al het vlees komt uit Oostenrijk en komt van scharreldieren. Ook het vlees van de slager  komt van dieren die geboren en geslacht zijn in Oostenrijk en wellicht zelfs uit de streek. U weet van dit vlees zeker dat het in de wei gelopen heeft.

Geeft u bij uw reservering of ruim van te voren (minimaal 2 maanden) even aan dat u vlees wilt bestellen, dan kunnen wij u aangeven wat de kosten zijn en indien u op korte termijn boekt of dit nog kan worden geleverd.

In het grote huis The Lodge en appartement Bodhi zullen we het bestelde vlees in uw vriezer neerleggen voordat u aankomt. Echter is de vriezer van The Cabin niet groot genoeg. In dat geval kunt u bij ons 1 x in de 2 of 3 dagen het vlees komen ophalen. U krijgt in principe voor 6 dagen vlees. We leggen namelijk op zaterdag het diepgevroren vlees in uw ijskast of vriezer. Op zondag hebben de honden dan ontdooid vlees.

(let op: Als u een Grossglockner, DogTrekking, XL of XXL week heeft geboekt is het niet mogelijk rauw vlees te geven. Wij raden u aan om te zorgen dat uw hond gewend is aan een brok zodat hij/zij in ieder geval 5 dagen brokken kan verdragen)

Als alternatief is wel mogelijk om K9 te voeren. Handig voor op reis: http://www.k9natural.nl/

BARF

Vakantietips

Een BARF (in dit geval een ei) etende hond

BARF is een acroniem voor “Bones And Raw Food” of ook “Biologically Appropriate Raw Food”, waarvan onder andere de Australische dierenarts Ian Billinghurst een groot propagandist is. De term wordt gebruikt om het zelf samenstellen van verse rauwe voeding voor honden aan te duiden.

Samenstelling

Er wordt gebruik gemaakt van geschikte rauwe botten, spiervlees, orgaanvlees, gepureerde groentes en aanvullingen zoals rauwe eieren en zuivel.

Honden worden doorgaans gevoerd met ongeveer 40% à 60% vleesbotten, die ongeveer 50% vlees en 50% bot bevatten. Kale botten worden niet gevoerd. Honden die net overschakelen van brokken naar BARF, starten vaak met zachte botten van kleine dieren zoals kip, eend, kwartel, fazant, konijn en parelhoen. Honden die wat meer ervaring hebben, eten ook botten van grotere dieren zoals geit, lam, kalf en ree. Echter, alleen de botten die niet-dragend zijn geweest, dit betekent dat men bijvoorbeeld ribben voert, maar geen poten. Deze vleesbotten worden daarnaast vaak aangevuld met 15% tot 20% orgaanvlees zoals hart, lever, nieren, pens en hersenen. 10% à 15% groentemix, 15% vlees en 5% gezonde tafelrestjes en extra’s zoals rauwe eieren en zuivel.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Meer info over Carnibest en verkooppunt: www.facebook.com/arkimbo

Meer info over Carnivoer en verkooppunt: www.carnivoer.nl

Last but not least de Paklijst

Paklijst en andere aandachtpunten Oostenrijk

Vakantietips

Rode tekst is aanvulling voor mensen die met de hond zonder gids gaan trekken.

(check voor de zekerheid even uw reisverzekering. Vraag even na of u op normale bergpaden ook verzekerd bent voor helikopter hulp. Al gauw zal er een helikopter worden ingeschakeld bij een eventueel ongeval. Dit kan al gebeuren bij een verzwikte enkel)

Voor onderweg voor u

  • Paspoort
  • Kenteken/rijbewijs/groenekaart
  • EventueelOostenrijks Autobahnvignet.
  • Routekaart
  • Routebeschrijving DogWalkTrail
  • Reis enKredietbrief
  • Adressenhondvriendlijke accommodaties
  • Overgeefzakjes
  • Tabletjeswagenziekte
  • In de winter kettingen voor de autobanden en winterbanden (verplicht 1 nov – 15 april)

Voor onderweg voor de hond

  • Inentingsboekje (Rabies voor Oosternijk verplicht)
  • Vlo entekenbestrijding (verplicht)
  • Tabletjeswagenziekte
  • Poepzakjes
  • Hondenpaspoort (verplicht)
  • Water en waterbak
  • Zonneschermvoor raam

Zorg dat de ramen bedekt zijn tegen de hitte. Laat de hond niet in de auto achter, ook niet slechts een paar minuten, ook niet met de ramen open. Ga bij te verwachten heet weer ’s ochtends vroeg weg voor de ergste hitte heeft u dan al een deel van de rit gedaan.

Voor u in Oostenrijk (deze spullen ALTIJD meebrengen op wandelingen)

  • Waterfles voor minimaal 1,5 liter water (camel bag is een goede keus vanwege het eenvoudige drinken gedurende het lopen) water is verplicht.
  • Dagrugzak van minimaal 20 a 25 liter
  • Dunne handschoenen / Winterhandschoenen in de winter
  • Telefoon (check bij u provider over buitenland regelingen en kaarten)
  • Fleece jas
  • Water en winddicht jack (verplicht) (bij voorkeur ademend bijvoorbeel Dermizax of Gore-Tex)
  • Water en winddichte broek (verplicht) (bij voorkeur ademend bijvoorbeeldDermizax of Gore-Tex)
  • Thermisch ondershirt
  • Afritsbroek of andere wandelbroek (kort en lang) GEEN Spijkerbroek
  • Bergschoenen categorie B (verplicht)
  • Goede wandelsokken
  • Wandelstokken (bij voorkeur inschuifbaar, met rozet aan de onderzijdeivm sneeuw heeft u deze niet zijn ze te leen bij DWT)
  • Pet/muts
  • Zonnebrand crème (hoge factor en niet op waterbasis)
  • Lippen crème
  • Bidon
  • Zonnebril (met hoge UV factor en goed afsluitend rondom de ogen)
  • Reservebril indien u een bril of lenzen draagt
  • Zaklamp
  • Klein EHBO setje (DWT heeft EHBO bij maar neem altijd zelf ook uw setje mee)
  • Muesli repen
  • Medicijnen
  • Blarenpleisters
  • Zakmes
  • Veters
  • Naald en draad
  • Plastic zak
  • arnica
  • oordopjes
  • huttensloffen, lakenzak, joggingbroek voor in de hutten, noodfluitje, kaartenhoes, papier en pen, kompas, fleecekleedje, vitaminen
  • EHBO setje: mitella, drukverband, sporttape, bivak, alu dekentje, steriele gaasjes, schaartje, veiligheidsspelden, kiss of life, pincet, (eventueel een sam splint), pleisters, tekentang, ontsmettingsmiddel, snelverband, plastic handschoenen, zwachtel
  • Schoentjes voor de hond (1 of 2 stuks in geval van een kapot zooltje)
  • Graag vragen wij u extra bedlinnen van uzelf te gebruiken bovenop de (in sommige accommodaties) al opgemaakt bedden. Dit ter voorkoming van overdadige hondenharen in de bedden. Alle bedden hebben 1 persoonsmatrassen en dekbedden. Het is ook te huur. Dit geldt niet voor de hutten tijdens eendogtrekking met of zonder gids of voorHoheTauern weken. Hier hebt u meestal een lakenzak voor nodig.

Dogtrekking toevoeging:

  • Lakenzak (bij voorkeur zijde lichtgewicht maar een katoenen volstaat prima) en kussensloop
  • 40 tot 50 liter rugzak
  • handdoek (in sommige is het aanwezig maar neem voor de zekerheid een dunnehandoek(en) mee

Voor de hond in de bergen (deze spullen ALTIJD meebrengen op wandelingen langer dan 1 uur)

  • Water fles (minimaal een liter) en waterbakje
  • Vaseline of andere watervrije zalf of paw wax (ook in de winter een goede bescherming tegen pekel en bevriesing)
  • Naamkokertje met nummer DWT en uw mobiele telefoon nummer. DWT heeft deze ook te leen. (medicijn kokertje is steviger dan een koker uit de dierenwinkel. Deze zijn te koop bij goede buitensport zaken en op aanvraag bij DWT)
  • Tekentang
  • Lange riem met lengte stelmogelijkheid
  • Halsband en tuigje (indien u geen tuigje heeft zijn deze te leen)
  • Heupgordel (indien u geen gordel heeft zijn deze te leen)
  • Muzzels (stoffen muilkorfje in Duitsland verplicht in Oostenrijk voor eventueel gondelvervoer)
  • Handdoek voor hond
  • DWT heeft opvouwbare water en voerbakken te leen indien u dit wenst.

Belangrijke tips:

Aandachtspunt:
Voor en na een lange wandeling de eerste 3 uur de hond geen voeding geven ivm maagdraaiingen.

Als u op zaterdag aankomt zijn de meeste winkels dicht rond 17.00 uur, houdt u hier rekening mee.

Regels en wetgeving
Douanebepalingen van Oostenrijk:De wetten voor vervoer van honden zijn voor de EU landen met ingang van 3 juli 2004 gelijkgesteld. Daarom heeft iedere hond die de grens over gaat vanaf die datum een Europees paspoort nodig en is identificatie door middel van een chip of tatoeage verplicht. Daarnaast moet de hond in ieder geval minimaal 30 dagen en maximaal 12 maanden geleden tegen rabiës zijn ingeënt. De Europese Unie heeft voor alle EU-landen het volgende bepaald:
De standaard hervaccinatietermijn van 1 jaar is komen te vervallen. Vroeger diende de hond ieder jaar tegen rabiës worden ingeënt ook al was de periode van immuniteit nog niet verstreken. In plaats daarvan wordt de geldigheidsduur van de rabiesinenting vanaf nu bepaald door de aanbeveling van de producent van het vaccin (de termijn staat in de bijsluiter). Als de dierenarts een vaccin gebruikt dat langer dan een jaar geldig is kunt u dus kosten besparen. En u hoeft niet ieder jaar naar de dierenarts voor een prik voordat u op vakantie gaat. Als de hond voor de eerste keer wordt ingeënt, of als u de hond opnieuw laat inenten nadat de oude rabiësinenting is verlopen, mag u pas 21 dagen na de inenting de grens over. Check dit bij uw dierenarts en laat het goed vermelden in het boekje. Neem een muilkorf mee. Dit is in grote steden zoals Wenen en Salzburg in ieder geval verplicht. De hond hoeft deze niet (altijd) te dragen, maar u moet hem wel kunnen laten zien als er naar wordt gevraagd. Incidenteel wordt er in Zell am See bijvoorbeeld in bepaalde gondels of in de bus wel naar gevraagd.

Douanebepalingen van Duitsland
De wetten voor vervoer van honden zijn voor de EU landen met ingang van 3 juli 2004 gelijkgesteld. Daarom heeft iedere hond die de grens over gaat vanaf die datum een Europees paspoort nodig en is identificatie door middel van een chip of tatoeage verplicht. Daarnaast moet de hond in ieder geval minimaal 30 dagen en maximaal 12 maanden geleden tegen rabiës zijn ingeënt. Dat geldt dus ook voor honden die op vakantie gaan naar Duitsland of door Duitsland reizen.
Als uw hond zwaarder is dan 20 kg of een schofthoogte heeft van meer dan 40cm moet deze  (officieel) zijn aangelijnd en dient u een muilkorf bij u te hebben.

Extra Tips:
DogWalkTrail heeft schema’s hoe je kunt leren de hond met een rugzak te laten lopen en heeft ook informatie hoe te lopen met stokken en hoe u het beste de rugzak kunt inpakken. Op de site www.hiking-site.nl en www.tweevoeter.nl is ook heel veel informatie te vinden over wandelen in de bergen.

Succes met alle voorbereidingen en heeft u vragen dan horen wij het graag!